Mekke’de Ziyaret Yerleri
Mekke İslam’ın en kutsal manevi şehridir. Bu Kutsal şehir, müslümanlar için feyiz ve huzur kaynağı olmuştur. Mekke’de ziyaret yerleri hem Hz. Peygamberimizin (S.A.V), hem de sahabilerin iz bıraktığı önemli mekanlardır. Günümüzde müslümanlar akın akın bu yerleri ziyaret etmektedirler. Mekke’de ziyaret yerleri bir çok umre şirketlerinin, umre programlarına dahil edilmiştir. Umre şirketleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
1- Hz. Peygamberimizin (S.A.V) Doğduğu Ev
Şu an kütüphane olarak kullanılan bina, miladi 20 Nisan 571’de Pazartesi günü sabaha karşı , sevgili Peygamberimizin dünyaya teşrifleriyle nurlanmıştır. Peygamberimizin (S.A.V) doğduğu ve bir çok harükulade olayların yaşandığı bu bina, Kabe’ye yürüme mesafesindedir. Günümüzde evkaf kütüphanesi olarak kullanılan bina, belirli saatlerde ziyaret edilebilmektedir.
2-Nur Dağı ve Mağarası, Gar-ı Hira
Hareme-i şerife 5 Km uzaklıkta olan Gar-ı Hira , Mekke’nin Kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Peygamber efendimiz (S.A.V) İslam dini gelmeden önce, bu mağaraya çekilip düşüncelere dalardı. 40 yaşında tefekkür ile meşgul olduğu bir Kadir Gecesi’nde, ilk defa gördüğü Cebrail (AS) tarafından O’na Allah’ın gönderdiği emirler vahiy olundu. Gar-ı Hira , Mekke’de ziyaret yerleri arasında en önemli kutsal mekanlardan biridir. Mekke’de ziyaret yerleri arasında en çok gidilen bir mekandır.
3-Cennetül Mualla (Mualla mezarlığı)
Harem-i şerifin Kuzeyinde yer alan mezarlık, Kabe’ye 2 Km uzaklıktadır . Kabristanda Mü’minlerin annesi Hz. Hatice (r.anha)’nın mübârek kabirleri, sahâbe-i kiram efendilerimiz, tâbiin ve sâlihinden bir çok mübarek zatların kabirleri bulunmaktadır. Abdullah İbn-i Zübeyir (R.A), Hz.Ebu Bekir’in büyük kızı Esmâ (R.A), ve Hz.Ebu Bekir’in oğlu Abdurrahman (R.A), Abdullah İbn-i Ömer (R.A), Osman Bin Talha (R.A) gibi sahâbe-i kirâmın mübarek zatları bu kabristanda bulunmaktadırlar.
4-Sevr Dağı ve Mağarası
Mescid-i Haram’ın 4 Km güneyinde, Arafat yolu üzerindedir. Yaya olarak 1,5 saatte çıkılabilen 458 metre yüksekliğinde bir dağdır. Peygamberimiz (SAV) Hz. Ebubekir ile birlikte hicret ederken 3 gece bu mağarada kaldılar. Müşrikler onalrı ararken mağranın ağzına kadar geldiler. Mağaranın girişine güvercinler yuva yaptılar. Örümcekte mağaranın girişini ağlarıyla ördü. Bu iki mucize karşısında müşrikler mağaraya bakmaktan vazgeçtiler. Böylelikle Peygamberimizin (SAV) Hz. Ebubekir’e (R.A) dediği “Bu iki kişinin üçüncüsü Allah’tır” sözü tasdik olundu.
5-Cebel-i Ebu Kubeys (Ebu Kubeys Tepesi)
Günümüzde üzerinde saray inşa edilmiş olan bu tepede , bir çok önemli olay cereyan etmiştir. Peygamber Efendimizin (SAV) bir parmağı ile ayı ikiye bölme (Şakkul kamer) mucizesi burada gerçekleşmiştir. Bu tepe Kabe’ye çok yakın mesafede olup, Safa’nın 120 metre üstünde yer almaktadır. Mekke fethedildiği zaman Hz. Bilal (R.A) bu tepede ezan okumuştur. Yine Hz.İbrahim’in (AS) bu tepede halkı Hacca davet ettiği bildirilmektedir. Mekke’de ziyaret yerleri arasında Kabe’ye en yakın olan mekandır.
6-Mescid-i Cin (Cin mescidi )
Cennetül Mualla Kabristanı’na çok yakın bir mesafede bulunan bu mescidin arsasında, Peygamberimiz (SAV) hicretten üç yıl önce Taif dönüşünde, sabah namazını kıldı. Namazda okuduğu ayetleri duyan 7 Cin Müslüman oldu.
7-Arafat , Cebel-i Rahme
Adem (AS)’ın yeryüzüne indikten sonra , havva annemizle buluştuğu yerdir. Peygaberimiz (SAV) Arefe günü, öğle ile ikindi namazlarını, Mescid-i Nemre’de kılmış, Cebel-i Rahme denilen yerin eteğinde , Mescid-i Sahrat’ın bulunduğu yere gelerek Arefe vakfesini yapmıştır. Peygamber Efendimiz (SAV) Müslümanlar için çok önemli nasihatlar içeren, Veda Hutbesini burada okumuştur. Mekke’de ziyaret yerleri arasında ap ayrı önemi olan kutsal bir mekandır.
8-MÜZDELİFE

Arafat ile Mina arasında yer alan bu kutsal mekanda, Müzdelife vakfesi yapılır. Hz. Adem (AS) ile Havva annemizin Arafat’tan sonra buluştukları, (Zifaf) oldukalrı yerdir. Buraya “Meşari Haram” da denir. Peygamber Efendimiz (SAV) Müzdelife vakfesini yapan bir Müslüüman’ın kul hakkının da bağışlanacağını bildirmektedir.
9-Mina
Cenab-ı Hakkın , men ve ihsan manasında; bereket ve rahmetinin bol olduğu bir mekandır. Mekke- i Mükerreme’nin doğu tarafında Mürselat ve Sabır dağları arasında yer almaktadır. Kabe’ye ise 6 Km uzaklıktadır. Mina , Harem sınırıları içerisinde yer alan bir kutsal mekandır. Hz. İbrahim’in (AS) şeytanı taşladığı, İsmail (AS)’ a karşılık,bedel olarak koç kestiği bir mekandır. Birinci ve ikinci akabe biatları da bu mekanda yapılmıştır. Ayrıca Veda Haccı esnasında Nasr Suresi’nin nazil olduğu önemli bir mekandır. Hac mevsiminde hacılar, şeytanı bu mekanda taşlamaktadırlar.
10-Mescid-i Bia, Akabe
Mina bölgesinden Mekke’ye gelirken , sağ tarafta büyük şeytana takriben 300 metre uzaklıkta, Osmanlı tarafından yapılmış küçük bir mesciddir.
Birinci Akabe Biatı Efendimiz’in peygamberliğinin 12. Senesinde Medine’den hac niyeti ile gelen Evs ve Hazrec kabilelerine mensup 12 kişi ile yapıldı. Bundan bir sene sonra yine hac mevsiminde 75 kişi ile ikinci biat yapılmıştır. “Biat’ül Akabe-i Kübra “ olarak adlandırılmıştır. Mekke’de ziyaret yerleri muhakkak görülmelidir. Müslümanlar bu mekanları ziyaretlerinden dolayı büyük bir feyz almaktadırlar. Rabbim ziyaretlerinizi kabul buyursun.
YORUMLAR
İlk yorum yapan siz olun.
Yorum yapmak ve puan vermek için lütfen üye girişi yapın.
YORUM YAP