CENNET’ÜL BÂKİ MEZARLIĞI

CENNET’ÜL BÂKİ MEZARLIĞI

HacumreBurada
(9.12.2017)

CENNET’ÜL BÂKİ MEZARLIĞI (MEDİNE)

Cennet’ül Bâki diğer adıyla (El Baki ) mezarlığı Suudi Arabistan’ın Medine şehrindedir. Hac turları ve umre turları ile gelen Müslümanların ziyaretleriyle şenlenen, umreci ve hacılara ölümü hatırlatma, dünyadan uzaklaşma konularında rehber olan nadide mekânlardan biridir.

El Baki Kabristanı’nın en önemli özelliği bu mezarlığın bizzat Hazreti Muhammed aleyhisselam tarafından seçilmiş olmasıdır. Cennet’ül Bâki,  Müslümanların kurmuş oldukları ilk mezarlıktır. Cennet’ül Bâki Mezarlığı’na ilk defnedilen zâtın; İslâm’ın Medine coğrafyasında hızla yayılmasında etkili olan ve İslâm'da ilk defa Müslümanlara cuma namazı kıldıran Es'ad b. Zürare olduğu rivayet edilirken, başka bir görüşe göre ise göre El-Bakî'ye ilk defa Osman b. Maz'un defnedilmiştir.

Hac turları ve umre turları ile Medine’ye ziyarete gelen müslümanların uğrak noktalarından biri olan Cennet’ül Baki lügatlarda ise Cennet bahçesi anlamına gelmektedir.

 

Cennet’ül Bâki Mezarlığı’nın zamanımızdaki halini gösteren bir kesit

 

Cennet’ül Bâki Mezarlığı’nın Önemi

Baki’ yahut Baklul’l Garkad ismiyle de anılan bu mezarlık,   konum olarak Mescid i Nebevi’nin karşısında yani doğu tarafındadır. Hac ve umre turları ile gelen ziyaretçiler, Efendimiz aleyhisselam’ın Ehli Beyt ve ashabının metfun bulunduğu bu kutlu mekâna gerekli alakayı göstermektedirler. Çünkü bu mübarek mezarlıkta Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın oğlu İbrahim, eşleri , kızı Fâtıma ve torunu Hasan burada metfundurlar.

Cennet’ül Bâki Efendimiz aleyhisselam’ın zevceleri, evlâdlari ve ashabın seçkinlerinin mübarek, nurlu bedenlerine son mekân olmuştur. Üçüncü halife Hz. Osman Zinnureyn, başlangıçta Cennetu'l Baki dışında bir mevkiye defnedilmişken, zamanımızda mezarlık onun kabrini de içine alacak şekilde genişletilmiştir. Kısacası El Baki’ mezarlığı çok önemli şahsiyetlere bağrını açmıştır.

 

 

Hac ve umre turları ile gelen kutsal toprak misafirlerinin, Hazreti Muhammed aleyhisselam  ve iki önemli yol arkadaşı Hazreti Ebubekir ve Hazreti Ömer efendilerimizin nurlu kabirlerini ziyaret etmelerinin ardından,  Cennet’ül Baki mezarlığında bulunan  ashabı kiramın ve diğer kabir ehlinin mezarlarını ziyaret etmeleri müstehaptır.

 

Cennet’ül Baki’de yaklaşık olarak onbin sahabe efendimizin metfun olduğu rivayet edilir. İmam-ı Müslim’in rivayet ettiği bir hadiste,  Hazreti Muhammed Efendimiz’e Cebrail aleyhisselam gelmiş ve ‘’Ya Muhammed Rabbin sana, ehli Baki’yi ziyaret etmeni, onlar için mağfiret dilemeni emrediyor’’ demiştir. Bu sebeple hac ve umre turları ile gelen kutlu mekân ziyaretçileri, Allah’u tealanın efendimiz aleyhisselam’a emrini kendileri de yerine getirmek niyetiyle bol bol bu kutlu yeri ziyaret etmektedirler. Ayrıca ziyaret esnasında, ölümü ve orada meftun bulunun kişilerin islamı yaşamaktaki gayretlerini akıllarına getirerek tefekkürlere dalmakta ve sünnet sevabına erişmektedirler.

 

Cennet’ül Baki’nin Günümüzde Durumu

Mescid-i Nebevi‘nin doğu tarafında kalan El Baki Mezarlığı, yüksek ve kalın demir korkuluklarla çevrelenmiştir. Ayrıca kabirde metfun bulunanların isimleri isimleri kabir taşları vasıtasıyla belirlenmediğinden, ziyarete gelen umreci ve hacılar için zahmet oluşturmaktadır. Onbinlerce sahabenin defnol olunduğu Cennetül Bâki Mezarlığı,  sabah namazından sonra ve ikindi ve akşam arası ziyarete açılmaktadır. Yalnız kadınların kabirlerin olduğu bölgeyi ziyareti yasak olduğundan, kadın ziyaretçiler kabri çevreleyen dış duvarın ardından ziyaretlerini gerçekleştirmektedirler. Hac ve umre turları ile gelen misafirlerin duaları ve ziyaretleriyle şenlenmekte olan bu kutlu mekân, insanlara dünya hayatının elbet son bulacağı, asıl olanın ahretteki mekânları için hazırlık yapmak olduğu bilincini aşılamaktadır.

 

Hac turları ve umre turları hakkında detaylı bilgilere sitemiz vasıtasıyla erişebilir, blog kısmından umre, hac ve kutsal mekânlar hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz.



YORUMLAR

İlk yorum yapan siz olun.

Yorum yapmak ve puan vermek için lütfen üye girişi yapın.

YORUM YAP