Ramazan Umresi ve Faziletleri
Bilindiği üzere kutsal kitabımız Kuran-i Kerim Peygamber Efendimiz (sav)’e ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda bu aç içerisinde biz Müslümanlar’a oruç farz kılınmıştır. Ramazan ayının 27. Günü ise bin aydan daha hayırlı Kadir gecesi de yine bu kutsal ayın içerisindedir.
On bir ayın sultanı olan Ramazan yıl içerisindeki en mübarek ayımız olmakla beraber, bol bol hanemize sevap kazandırıp, günahlarımızdan da arınmak için bir fırsat ayıdır.
Ramazan ayı içerisinde şevkat ve merhamet duygularımızı tazeleyerek, maddi manevi yardımlaşma içerisinde olur, açlığa ve nefsimize karşı sabır gösteririz.
Ramazan Ayında Umre Yapmanın Fazileti
Abdullah İbni Abbas Radiyallahu Anhuma’dan rivayetle Peygamber Efendimiz (sav);
‘’Ramazan ayı geldiği zaman umreye git. Çünkü bu ayda yapılan umrenin sevabı hacca denk gelir’’ buyurmuşlardır. (Nesal, Sıyam: 6)
Bu Hadis-i Şeriften anladığımıza göre Ramazan ayında yapılan umrede hac sevabı vardır. Ayrıca buna delil olarak Peygamber Efendimiz (sav)’den başka bir kaynak gösterelim;
Resulullah (sav) veda haccına gitmek istediğinde bir kadın kocasına “Devenin üzerinde beni de Resululllah (sav) ile beraber hacca gönder” dedi.
Kocası: “Yanımda sana hac için vereceğim devem yok” dedi.
Kadın: “Beni falan erkek deven üzerinde hac ettir” dedi.
Kocası: “O Allah yolunda kullanılmak üzere muhafaza ediliyor” dedi ve Resulullah (sav)’e geldi.
“Hanımım size selâm ve Allah’ın rahmetini gönderdi. O kendisini sizinle hacca göndermemi istedi. ‘Beni Resulullah ile birlikte hacca gönder’ dedi. Ben de ‘Yanımda hac yapman için vereceğim deve yok’ dedim.
“Fakat hanımım, ‘Falan deve ile hacca gönder’ dedi.
“Ben, ‘O deve Allah yolunda kullanılmak için muhafaza ediliyor’ dedim.”
Bunun üzerine Resulullah (sav), “Eğer hanımını o deve üzerinde hacca gönderirsen, deve de Allah yolunda olur” buyurdu.
Adam: “Hanımım bana, sizinle hacca denk ameli sormamı istedi.”
Resulullah:
“Hanımına selâmımı, Allah’ın rahmeti ve bereketini söyle ve ona haber ver: Ramazan’da umre benimle hacca bedeldir” buyurdu.
(EbûDâvûd, Menasik: 80; Müslim, Hacc: 221)
Bu Hadis-i Şerifler ile Ramazan ayında yapılan umrenin diğer aylarda yapılan umreden kat ve kat daha faziletli olduğunu anlıyoruz.
Ramazan Ayında Kutsal Topraklarda Olmak
Yine İbni Abbas Radiyallâhu Anhümâ'den gelen rivayetle, Allah Resulu şöyle buyurdular;
“Kim Ramazan ayında Mekke’ye kavuşup orucunu tutar ve kolayına geldiği kadar gecesini ibadetle geçirirse, Allah ona Mekke dışında yüz bin Ramazan ayı orucunu tutma sevabı yazar ve Allah ona her gün ve her gece karşılığında bir köleyi hürriyetine kavuşturma sevabı verir.
Her günün karşılığında Allah yolunda bir atın düşmana hücumunun sevabını yazar. Yine gündüz bir hasene (ecir, sevap), gece bir hasene yazar.”
(İbniMâce, Menasik: 106.)
Kutub-u Sitte kaynaklarında geçen bu Hadis-i Şerifte Ramazan ayını o güzel mekanlarda layikiyle geçirenler için büyük ecirler olduğunu görüyoruz.
Kutsal Topraklarda Oruç Tutmak
İslam’ın şartlarından biri olan oruç tutmak Medine ve Mekke’deki Harem-i Şerif bölgesinde olunca bizlere ayrı bir tat ve zevk verir. İklim gereği hava sıcaklığının Türkiye’den daha yüksek olmasına rağmen Allah’ın verdiği lütuf sayesinde orucumuzu tutarken hiçte zorluk çekmeyiz.
Akşam namazı için Mescid-i Nebevi veya Kabe-i Muazzama’ya gittiğinizde ise iftar açılması için sofralar kurulur. Onlarca milletten ve farklı ırklardan olan insanlar sizleri sofralara davet eder ve yiyeceklerden sürekli sizlere ikram ederler. Allah’ın bu mübarek günlerinde sofrada bir araya gelen insanlar kardeşlik duygusunun aslında ne olduğunun idrakine daha iyi varmış olurlar.
Harem-i Şerifte Teravih Namazı Kılmak
Mescid-i Nebevi ve Kabe-i Muazzama’da teravih namazları Kuran-i Kerim’i hatmedilerek kılınır. İlk gün Bakara suresinden başlayarak arefe günü nas suresi ile Kuran-i Kerim tamamen okunup hatmedilmiş olur. Her 20 rekatta 1 cüz okunarak 30 gün süreyle Kuran-i Kerim’deki bütün ayetleri işitmek paha biçilemez bir zevktir.
Teravih namazlarının ülkemizden en büyük farkılarından birisi ise bizde 20 dk- yarım saat arası süren teravih namazı kutsal topraklarda 2.5-3 saati bulmaktadır. Müslümanlar bu süre zarfında namazlarını sabırla ve zevkle kılarlar.
YORUMLAR
İlk yorum yapan siz olun.
Yorum yapmak ve puan vermek için lütfen üye girişi yapın.
YORUM YAP