UMRE'ci nin Bir Günü
Büyük bir heyecanla umreye gitmeye karar verdiniz ama; kafanıza takılan bazı sorular var. Merak ediyorsunuz, umrecinin bir günü nasıl geçiyor ? Kutsal mekanlara giden umreci kardeşleriniz nelerle meşgul oluyorlar ? Bu soruları ve daha fazlasını tecrübelerimize dayanarak cevaplamaya ve gerekli açıklamaları yapmaya gayret göstereceğiz.
Kutsal topraklara gitmenin heyecanı ile geçirmiş olduğunuz yolculuk sona erdi . Cidde Havalimanına veya Medine havalimanına indiniz. Umre Turları genellikle özel tahsis etmiş oldukları otobüslerle havalimanına gelen umrecilerini otellere sevk ediyorlar. Otelde sizin için tahsis edilmiş olan odanıza , görevlilerin yardımı ve refakatiyle yerleştirildikten sonra , kısa bir dinlenme molası veriyorsunuz. Her umre firması bu süreyi kendisi ayrlamaktadır, belli bir standardı yoktur. Dinlenme molası sona erdikten sonra ihramlı olarak umrenizi yapmak üzere Harem-i Şerifin yollarına düşüyorusunuz. Umre fiyatları konusunda değindiğimiz gibi, eğer oteliniz yürüme mesafesinde ise yürüyerek rehber eşliğinde, oteliniz yürüme mesafesinde değil ise otobüslerle yine rehber eşliğinde Kabe-i Muazzama’ya gidiyorsunuz.
Kabe-i Muazzama’yı ilk defa görüyorsanız yapacağınız dualar çok ehemmiyetlidir. Kabe’yi ilk gördüğünüzde yapılan dualar kabule karin dualardır. O yüzden önceden nasıl dua edeceğinize dair bir hazırlık yapmanızda fayda vardır. Kabe’yi gördünüz, duanızı yaptınız ve ardından rehber eşliğinde tavaf ve say yaparak umrenizi tamamladınız. Saçınızı traş ettikten sonra ihramdan çıktınız ve dinlenmek üzere tekrar otelinize yol almaya başladınız.
Kutsal topraklarda umrecinin bir günü oldukça yoğun geçmektedir. Özellikle ilk umrenizi yapıp otelinize dinlenmek için tekrar geldikten sonra, sizin için ciddi bir program devreye girmektedir. Yemek saatleri oteliniz lobisinde herkesin göreceği bir yere asılıdır. Ayrıca kutsal mekanlarda gezilecek yerler detaylı olarak umrecilere bildirilmektedir. Mekke ziyaret yerleri ve Medine ziyaret yerleri, liste şeklinde ; hangi rehber eşliğinde, hangi tarihlerde ziyaret edilecek , tüm bu bilgiler yine otel lobisinde duyuru panosunda asılıdır.
Umrecinin bir günü yoğun geçer demiştik. Şimdi bakalım bir umreci gün içerisinde neler yapmaktadır. Umreci gününe kahvaltı ile değil, Kabe’de veya Mescid-i Nebevi’de sabah namazı ile başlar. Namazdan sonra eğer Medine ‘de ise , Peygam Efendimizi (SAV) selamlama bölümüne geçerek selamlamasını yapar. Daha sonra dilerse Cennet-ül Baki Kabristanı’nı ziyaret eder. Bu ziyarette bittikten sonra oteline geçer ve kahvaltısını yapar. Namazdan sonra Mekke’de ise , Kabe’yi tavaf eder ve Kabe’yi oturarak izler. Daha sonra dilerse Cennet-ül Mualla Kabristanı’nı ziyaret eder. Bu ziyaret bittikten sonra oteline geçer , kahvaltısını yaparak dinlenmeye çekilir. Öğle namazına yakın kalkar , ister Harem-i Şerife gitemeden önce, isterse Harfem-i şeriften geldikten sonra öğle yemeğini yiyebilir. Eğer öğle yemeği yemeyi düşünmüyorsa , yatsı namazına kadar Harem- i Şerifte ; tavaf, namaz ve ezkarlarla vaktini geçirir. Yatsı namazını da kıldıktan sonra dinlenmek için oteline geçer. Akşam yemeğini yedikten sonra uyur ve sabah namazı için gerekli enerjiyi toplar.
Bunların dışında gün içerisinde, umre şirketinin daha önce program dahilinde olan, kutsal ziyaret yerleri rehber eşliğinde gezilir. Bu geziler genellikle aynı güne yoğunlaştırılmaz. Bu gün Sevr Dağı gezi yapıldı ise , iki sonra Cebel-i Nur mağarası gezisi yapılır. Aynı günde birkaç yer gezmek iklim koşullarından dolayı zor olmaktadır. Umrecinin bir günü çok değerli olduğundan bu gezi yerleri de umrecinin durumuna göre ayarlanmaktadır.
Bu gezi programlarının dışında, umreci isterse Türkiyede’ki akaraba ve arkadaşları için hediyelik eşya, hurma ve benzeri alışverişlerini yapabilir. Genellikle alışveriş yerleri yakındır. İşte umrecinin bir günü bu şekilde geçmektedir kutsal topraklarda.
YORUMLAR
İlk yorum yapan siz olun.
Yorum yapmak ve puan vermek için lütfen üye girişi yapın.
YORUM YAP