UMRE VE HAC İBADETLERİNE GİTMEDEN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER - 1
“ Umre ve Hac ibadetlerine gitmeden önce bilinmesi gerekenler -1 “ öğrenildiği zaman bu önemli vazifeler yerine getirilirken zaman kaybı önlenmiş olacaktır. Hem görüştüğümüz Umre ve Hacı adaylarından edindiğimiz malumatlar hem de kendi tecrübelerimiz sonucunda edindiğimiz kanaatler , bazı noktaları daha iyi görmemizi sağlamıştır. Önemli gördüğümüz bu noktaları aşağıda başlıklar halinde istifadelerinize sunacağız.
SAĞLIK PROBLEMİ YAŞAMAMAK İÇİN ÖNEMLİ NOKTALAR
Özlem içerisinde Kutsal Topraklara gelen Umreci ve Hacı kardeşlerimizden sıklıkla gördüğümüz ve işittiğimiz sağlık problemi şikayetleri hiç eksilmiyor. Özellikle Türk Umreci ve Hacıların otellerini ziyaret ettiğimizde öksürük seslerini duymamanız mümkün değildir.
Peki neden özellikle solunum yolu hastalıkları sıklıkla yaşanıyor ?
Umreci ve Hacılarımız tavaf sonrasında dinlenmeden terli olarak soğuk ZEMZEM SUYU içiyorlar, bu durum boğazın tahriş olmasına sebep oluyor. Boğaz tahriş olunca hem öksürme başlıyor hem de nefes alama konusunda zorluklar yaşanıyor.
Yine umre yaparken tavaf bittikten sonra , biraz dinlenmek gerekir. Eğer teriniz kurumadan Sa’y alanına gidip Sa’y yapmaya başlarsanız büyük ihtimalle üşeteceksiniz. Tavaf alanı sıcak , Sa’y alanı normal değerlerin üstünde soğuk , durum böyle olunca sıcaktan bir anda soğuğa geçmek hastalanmaya sebep olmaktadır.
Yine umre vazifesi bittikten sonra , hiç dinlenmeden hem terli hem de ihramlı bir şekilde otobüslere binmek yine solunum yolu hastalğına sebep olmaktadır. Harem-i Şerifte otellere gitmek için kullanılan otobüsler genellikle klimalıdır. Gün boyu çalışan otobüslerin klimaları da gün boyu çalıştığı için otobüsler de soğuk olmaktadır. Umre ibadetini bitiren kardeşlerimiz terli bir şekilde otobüse binince yine hastalanmaktadırlar. Yapılması gereken şey umreden sonra bir müddet dinlenmektir. Aslında umreden sonra bir müddet Kabe-i Muazzama’nın karşısına geçip Kabe’yi izleyerek dinlenebilirsiniz. Hem sevap kazanmış hem de dinlenmiş olursunuz.
Yaşadığınız bir sağlık probleminde Umre Turu görevlisine ya da kafile başkanınıza durumu hemen bildirin. Acenta görevlisi sizi en kısa sürede bir sağlık kurululuna götürecektir. Hastalandığınızda geçer deyip sakın erteleme yoluna gitmeyin. Yoksa ibadetlerinizden geri kalabilirsiniz.
Diğer bir husus otellerde musluk suyu içmeyiniz. Mekke ve Medine’de oteller bakımlı olsa da musluk suları içmeye uygun değildir. Genellikle deniz suyu arıtılarak şehir şebekelerine gönderilmektedir. Musluk suyu içen kardeşlerimizin de bazı sağlık sorunları yaşamaları muhtemeldir. Otellerde genellikle şişelerle su bulunmaktadır. Hijyenik olan bu suları tercih etmeniz de sağlık problemi yaşama oranınızı azaltacaktır.
Eğer sürekli ilaç kullanmak zorundaysanız , ilacınızı ve ilacınızın reçetesini mutlaka yanınızda bulundurun. Yaşanabilecek herhangi bir sağlık probleminde reçeteniz izlenecek tedavi noktasında yol gösterici olabilir. Ne kadar sağlıklı olursanız o kadar daha çok ibadetlerinize vakit ayırabilirsiniz. Unutmayınız ki Kutsal Topraklarada bulunma süreniz kısıtlı olacaktır. Bu kısıtlı sürede sağlık problemlerinizle uğraşarak Kabe’de ya da Mescid-i Nebevi’de geçireceğiniz süreleri azaltmış olacaksınız.
Sağlık problemlerini en asgari düzeye indirebilmek için yukarıda anlatılanları dikkate almanız faydanıza olacaktır. Ayrıca “ Umre ve Hac vazifesini yaparken sağlıklı kalmanın püf noktaları “ adlı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
“Umre ve Hac ibadetlerine gitmeden önce bilinmesi gerekenler -1 “ konusu burada sonlanmıştır. Konumuz “Umre ve Hac ibadetlerine gitmeden önce bilinmesi gerekenler -2 “ şeklinde devam edecektir. İkinci konumuzda ise aşağıdaki alt başlıklar yer alacaktır:
:: Umre ve Hac İbadetine Çıkarken Kıyafet Tercihi nasıl olmalıdır ?
:: Kutsal Topraklarda Telefonumu nasıl kullanabilirim ?
:: Mekke ve Medine’de alışverişlerde nelere dikkat edilmelidir?
Bu soruların cevaplarını buraya tıklayarak 2. Bölümde bulabilirsiniz.
YORUMLAR
İlk yorum yapan siz olun.
Yorum yapmak ve puan vermek için lütfen üye girişi yapın.
YORUM YAP